dimecres, 16 d’octubre del 2019

Múltiples agressions a periodistes durant les protestes a Barcelona


Múltiples agressions a periodistes durant les protestes a Barcelona

Brussel·les, 15 d'octubre de 2019

Com a mínim 12 treballadors de la informació clarament identificats com a tals van ser agredits per agents de policia durant les protestes ocorregudes el passat 14 d'octubre a Barcelona. Les Federacions Internacional i Europea de Periodistes (FIP i FEP) exigeixen a les autoritats competents que investiguin totes les agressions i que es depurin responsabilitats.
Les agressions es van produir mentre els informadors cobrien per als seus respectius mitjans de comunicació les manifestacions per la condemna de nou líders independentistes a penes de presó pels fets de setembre i octubre de 2017. Els incidents més greus es van registrar als voltants de l'aeroport de Barcelona El Prat.

Els dotze periodistes atacats van ser: Elise Gazengel (del mitjà digital CTXT), Pol Parella (eldiario.es), Jordi Mumbrú (diari Ara), Eudald Martínez (ràdio RAC 1), Albert Salamé i Oriol Izquierdo (Vilaweb.cat), Joan Giralt, Freddy Davies i Núria Gebellí (revista "La Directa"), Pau Venteo (Catalunya Ràdio), Víctor Asensio (El Prat TV) i un reporter gràfic que prefereix mantenir l'anonimat.

La majoria d'aquests atacs van ser perpetrats per agents de policia, ja sigui pels Mossos d'Esquadra, cos controlat per la Generalitat de Catalunya, o per la Policia Nacional, que està sota el comandament del Ministeri de l'Interior espanyol.

Eudald Martínez és l'únic periodista que no va ser atacat per agents de policia. El reporter va rebre l’impacte d’una pedra llançada per manifestants.

La FIP i la FEP s'han unit a les seves filials, la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) i la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO, per exigir una investigació que identifiqui tant els autors de les agressions com a seus responsables polítics. Aquestes organitzacions han sol·licitat aquesta petició al conseller d'interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch, i al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Totes les agressions han estat reportades a la Plataforma del Consell d'Europa per a la Protecció del Periodisme.

També han aportat informacions d’agressions policials a diversos informadors i les han denunciat el Centre Irídia, el Col.legi de Periodistes de Catalunya o el Grup de periodistes Ramon Barnils.

I òbviament, el Comitè d’empresa de TV3 i el Consells Professionals d’Informatius i de Programes també condemnem aquests fets, així com les agressions contra els manifestants.