divendres, 29 de març del 2019

Censurar paraules és censurar informació. L’atac de la Junta Electoral a la llibertat d’expressió


“Exiliats” i “presos polítics”
La Junta Electoral Provincial de Barcelona, a petició de Ciutadans, ha prohibit als mitjans de comunicació de la CCMA fer servir les expressions “exili” o “presos polítics” quan es refereixen als activistes i polítics empresonats i que estan sent jutjats, o als polítics que van marxar de Catalunya i han fixat la seva residència a diferents països d’Europa.
Ho considerem un acte de censura, incompatible amb el respecte a la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa. Considerem que els magistrats s’han convertit en censors i, en lloc de pronunciar-se sobre allò que passa, ordenen que es reescrigui el que passa quan no els agrada.
És igual que la semàntica vagi per un altre costat. El diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans i el de la Real Academia Española són clars en la definició d’“exili”, d’“exilio”. I en els estrictes termes del DIEC i del diccionari de la RAE fem servir la paraula “exili” als informatius dels mitjans de la CCMA.
La definició de “presos polítics” que formula el Consell d’Europa el 2012 ha estat la base del govern espanyol per assegurar que, a Espanya, no hi ha presos polítics. I la mateixa definició serveix a organismes de suport als presos polítics per asseverar que els activistes i polítics empresonats són “presos polítics”. Als mitjans de comunicació de la CCMA ens hi hem referit amb expressions diverses que caben en el pronunciament del Consell d’Europa. La censura sobre la tria que fan els mitjans és això: censura.
Rebutgem aquesta nova ingerència de la justícia, que prohibeix paraules i els canvia el sentit arbitràriament, en una esperpèntica rèplica del Ministeri de la Veritat que Orwell va descriure. Avui és “exili” i “presos polítics”. Demà ja veurem quines paraules seran qualificades d’indesitjables per partits polítics i, seguidament, prohibides per ses senyories. La història s’anirà reescrivint.

Les graelles de la CCMA, en mans de la Junta Electoral
La Junta Electoral Central, en una altra resolució, considera que la cobertura que van fer els mitjans de la CCMA de la manifestació del passat dia 16 de març a Madrid, que tenia el suport de més de mig centenar d’organitzacions polítiques i socials de tot Espanya, “va vulnerar els principis de pluralisme polític i neutralitat informativa”, ja que es tractava d’un “acte inequívocament partidista”. I ordena que la CCMA “compensi” la cobertura donant temps als partits que “no hi  van donar suport”. Surrealista. I, de nou, un atac a la llibertat d’expressió i informació. Acceptar aquesta intromissió seria acceptar que s’aparta  els professionals de TV3, Catalunya Ràdio i els Mitjans Digitals del disseny de la seva programació per posar-lo en mans d’uns magistrats que s’arremanguen la toga i confeccionen la graella.

Els Consells Professionals rebutgem aquestes dues resolucions, que considerem un atac a la llibertat d’expressió. Demanem a la redacció i als responsables de la CCMA que defensin aquest dret. I el dret de la ciutadania a rebre informació.


Sant Joan Despí
            29 de març de 2019