dijous, 4 de gener del 2018

SOLUCIONS PER A LA CRISI DE L'IVA. Reunió del Comitè d'empresa amb Vicent Sanchis

A mitjans de gener la direcció de la CCMA farà públic el pla de contenció de la despesa per reduir 39 milions d'euros del pressupost de la CCMA del 2018. Aquest import és bàsicament la suma del dèficit generat per l'incompliment de la previsió d'ingressos publicitaris i per la nova llei de càlcul de l'IVA a les radiotelevisions públiques.

Després de les declaracions alarmants i preocupants del director de TV3 Vicent Sanchis a diferents mitjans de comunicació sobre el dèficit de l'IVA, el Comitè d'empresa vam insistir a fer una reunió urgent per saber què pensa fer la direcció davant del dèficit sobrevingut.

Vicent Sanchis no va voler donar nous detalls dels plans sobre programació fins que el Consell de govern de la CCMA aprovi definitivament les propostes presentades. Tot i així, sí que va anunciar que l'impacte de la retallada afectaria sobretot la producció associada, que es faria gradualment i que es podria suspendre l'aplicació de les mesures si arriba una aportació extraordinària quan es normalitzi el panorama polític i s'acabi amb la intervenció del 155.

Més enllà de les mesures en matèria de programació i producció, hem sabut que també s'aturaran part de les inversions en immobles i infraestructures, es deixarà de pagar el segon múltiplex a Godó, s'ajornen els projectes de confluència i es té intenció de traslladar a la seu de Sant Joan Despí les oficines dels estudis Il·lumina d'Esplugues. També sabem que no es contemplen noves accions de retallada sobre plantilla ni condicions laborals.

La situació econòmica i financera de la CCMA requereix ajuda urgent i en això hem coincidit amb Sanchis: cal una aportació extraordinària pel 2018. Per això no creiem que sigui bo fer declaracions que tornen a situar els mitjans públics al mig de la guerra política. Al contrari, el que s'ha de fer és teixir el màxim consens possible social i polític sobre la televisió i la ràdio públiques.

Recentment, en un acte de la campanya electoral, tots els partits polítics (excepte el PP que no va assistir) es van manifestar clarament per atendre la situació d'emergència pressupostària de la CCMA provocada per l'IVA. Cal que ho compleixin tan aviat com sigui possible.

El Comitè d'empresa hem plantejat també a la direcció connectar amb el sector audiovisual i el món de la cultura, (actors, guionistes, música, cinema...), directament perjudicats per la insuficiència pressupostària de la CCMA. La maquinària de producció interna de la CCMA està saturada, falta plantilla i és important fer més atenció a la producció de programes més enllà dels informatius i l'actualitat. Ara bé, si les mesures de contenció retallen la producció associada i aliena, la programació se'n ressentirà i l'audiència també.

Sense uns mitjans públics potents i amb pressupost suficient, no hi ha possibilitat de mantenir i alhora impulsar el teixit audiovisual i cultural català de qualitat que reclama i mereix el país.