dimecres, 11 de gener del 2023

La futura Plataforma de continguts de la CCMA, pública, d'accés universal i amb desenvolupament intern

Des de fa molts anys el Comitè d’empresa hem reclamat en diversos informes elaborats pels projectes fallits de contracte Programa, la necessitat i la urgència d’impulsar una OTT (Plataforma de continguts audiovisuals) pròpia en català.  Ara, la direcció actual de la CCMA encara aquest repte imprescindible, però tenim informacions que els projectes són d’externalització i això preocupa a la plantilla, especialment en els àmbits tecnològics i de Mitjans digitals. Per aquest motiu, el Comitè d’empresa vam demanar una reunió amb la direcció de la CCMA que s’ha fet aquest dimecres.

 

A la reunió hi han participat la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, la màxima responsable de Mitjans Digitals, Cristina Villà i de la direcció tecnològica, Natàlia Prats. També hi han assistit els consellers de la Corporació, Lluís Garriga i Josep Riera, i el director de Recursos Humans, Romà Vilanova.

 

L’interès de la reunió era conèixer de primera mà el projecte de la CCMA per a la nova OTT que hauria de ser una ambiciosa plataforma pública de continguts audiovisuals, en català i amb associació amb altres entitats que hi vulguin participar.

 

Al Comitè principalment ens preocupa que la direcció vulgui externalitzar la construcció tecnològica de l’OTT.

Considerem molt arriscat cedir a tercers el desenvolupament del principal projecte de la CCMA per als pròxims anys i hem recordat a la direcció que la dependència externa de serveis tecnològics és perjudicial i sovint s’ha hagut d’internalitzar per incompliment de compromisos o per necessitats d’adaptació (com en el cas de Digition en el seu moment).

 

També, des del Comitè hem manifestat, entre altres aspectes, la nostra preocupació per la garantia d’accés universal i públic als continguts de la plataforma, per la protecció i gestió de dades dels futurs usuaris de l’OTT i pel paper assignat al personal intern de desenvolupament i Mitjans Digitals en el projecte.

 

La direcció ha explicat que per a la “construcció” de l’OTT estan preparant una licitació externa, però que l’explotació de la plataforma serà interna i que el control tant de les dades com de l’eina ha de ser de la CCMA.  Sobre el finançament, Rosa Romà s’ha mostrat preocupada per la situació de pròrroga dels pressupostos i confia en la captació de fons europeus per iniciar el projecte.

 

Per la nostra banda, des del Comitè hem reclamat a la direcció un pla de Formació específic per adaptar-nos als nous reptes, més transparència sobre el projecte de l’OTT, i la necessitat de mantenir internament el manteniment i explotació de la futura plataforma. També hem reclamat que es publiqui d’una vegada l’organigrama definitiu i se’ns ha informat que encara queden designacions per fer, entre elles dues noves incorporacions de directius externs, una d’elles a Recursos Humans.


En aquest punt, hem expressat la necessitat de complir els compromisos en matèria de contractació i amb el procés iniciat de conversió dels contractes indefinits no fixos que va encarrilar David de Abàsolo i  hem reiterat  el rebuig pel seu acomiadament que considerem un greu error de la Direcció de Recursos Humans i del Consell de Govern que l’ha aprovat.