divendres, 29 de maig del 2020

Com ens afecta la instrucció 5/2020 de l'Administració Pública a TV3 / Solidaritat amb els treballadors de NISSAN

-Desapareix el permís retribuït: els treballadors que estan amb permís retribuït s'hauran de reincorporar presencialment o amb teletreball si és possible, quan se'ls hi comuniqui des del seu departament. 
 
-Les persones vulnerables per motius de salut a les que no es pugui assignar teletreball ni treball presencial segur, podran tenir una baixa mèdica assimilada a accident de treball
 
-Permís temporal de conciliació per a qui no pugui fer teletreball, i acrediti documentalment motius de conciliació (persones monoparentals, persones amb parelles amb horaris incompatibles per atenció a fills menors de 14 anys o familiars a càrrec..).


A part d’aquests aclariments que ens afecten directament de la Instrucció, la direcció de la CCMA ha fet una transposició quasi literal de tota la norma de l'Administració Pública, que no pot anar en contra dels convenis i lleis laborals existents a les empreses, i introdueix elements que no es poden acceptar i que representen un trencament amb l'esperit de diàleg que ens hem esforçat a mantenir des de la representació dels treballadors durant aquesta difícil crisi sanitària. 

En el text publicat per la direcció s'amenaça als treballadors amb l'obligació de fer les vacances quan ella ho dicti. Això no ho poden fer. Des del 15 de maig els departaments ja tenen fets els calendaris de vacances i qualsevol incidència que es produeixi s'ha de resoldre segons està establert en conveni i basant-se en criteris de voluntarietat i consens. Recordem que el període en què els treballadors tenim dret a fer vacances és entre l'1 de juny i el 30 de setembre.

També resulta amenaçador quan el text es refereix a canvis de lloc de treball i de funcions decidits unilateralment. Des de l'inici de l'estat d'alarma s'ha assignat persones de diferents departaments allà on feien més falta per reforçar els serveis essencials, però no acceptarem canvis de categories i funcions. Això suposaria també una modificació unilateral de les condicions de treball que no s'ha de permetre.

Sobre el teletreball la nota de la direcció continua situant obligacions cap als treballadors i molt poques garanties: reclamem que el teletreball ha de ser voluntari i s'han de facilitar les eines i equipaments necessaris per treballar amb bones condicions. Fins ara i excepcionalment, hem assumit les dificultats de la improvisació de treballar des de casa, però aviat es compliran tres mesos i el teletreball s'ha de regular urgentment: En cap cas ha de suposar un sobrecost per al treballador. A més en la comunicació de la direcció es pretén responsabilitzar al treballador dels riscos de la ciberseguretat. Per tot això exigim la regulació acordada i immediata del teletreball.

Reclamem a la direcció de la CCMA que controli els seus tics impositius i que reconegui l'actitud dels treballadors que han estat al peu del canó des dels seus llocs de treball presencials o amb teletreball en aquests tres mesos tan complicats per a tothom. Cap imposició, sí a la negociació i al diàleg.

 Solidaritat amb els treballadors de Nissan.

 El comitè d’empresa de TV3 hem enviat una nota de suport als companys de Nissan que  també s’ha difós des del twitter del comitè:

 Companys del Comitè d’empresa de Nissan,

Els plans de tancament de les plantes de Nissan a Barcelona amenacen els llocs de treball directes de 3 mil persones i poden significar la desaparició d’un símbol de la indústria d’automoció a Catalunya amb una llarga trajectòria des de la històrica Motor Ibèrica.

Des del Comitè de TV3 ens solidaritzem amb els treballadors de Nissan que han mantingut en marxa la indústria del vehicle industrial i tot terreny a Catalunya, i que continuen sent un referent de la lluita sindical en moments difícils.

 Compteu amb tot el nostre suport!

 Salut i Força Companys!