dijous, 6 d’abril del 2017

El Consell de la CCMA ha d'acatar la votació del Parlament

El Parlament ha reprovat el nomenament del nou director de TV3 i ha reclamat la dimissió de la vicepresidenta de la CCMA, Núria Llorach

No sabem com reaccionaran aquests directius, però per coherència haurien d'assumir el resultat de la votació del Parlament i deixar pas a una direcció i una gestió a la CCMA i a TV3 que sigui independent del govern.

Com s'ha arribat a aquest punt?


La destitució fulminant de l'antic director després d'una queixa del diputat del PDeCAT i portaveu de JxSí sobre el tractament informatiu del cas 3% ha posat en evidència el grau d'apropiació que des d'alguns estaments del Govern es fa de la CCMA i els seus mitjans.

Aquesta recaiguda en el control governamental va començar amb la contrareforma del 2012, pels pactes CIU-PP,  que ens va portar la direcció actual de la CCMA que ha estat la més nefasta de la història, no només pels enfrontaments amb les plantilles, sinó per les pèssimes decisions empresarials com el tancament de canals i emissores, i l'intent de privatitzar comercial. I la direcció de la CCMA provinent d’aquella contrareforma es manté pels acords dels actuals partits del govern, mentre que totes les iniciatives de reforma de la llei de la CCMA han anat quedant estroncades, fins ara, pels seus interessos.

Els Comitès d'empresa hem reclamat en diverses ocasions al Parlament que atenguin la urgència per recuperar a la CCMA un marc legal estable i desgovernamentalitzat: el Mandat Marc del sistema públic audiovisual està caducat des de fa més d'un any, la reforma de les Lleis audiovisuals i la de la CCMA s’ha ajornat reiteradament. Des del 2009 no hi ha Contracte Programa. I el Consell de Govern nomenat el 2012 té la meitat dels membres "cessats" però es resisteixen a deixar els càrrecs. No hi ha president del Consell de Govern de la CCMA des de fa un any. I tot per mantenir el control de la Corporació, que perillaria si s’hagués d’acudir al Parlament.

És urgent fer via, donar sortida ja a la nova llei de la CCMA, amb sistemes d'elecció d'ampli consens i sota criteris professionals i no de repartiment de quotes ni de control polític des del poder. I mentrestant respectar la votació del Parlament i que els directius de la CCMA deixin el pas lliure a una nova etapa.

Després d'anys de retallades pressupostàries i d'estancament i davallada de les audiències, es requereix una acció immediata per recuperar i atraure públic, fer les inversions necessàries  i entrar de ferm en la producció de continguts per a les diverses plataformes, de televisió, ràdio i Internet.

PER UN NOU CONSELL I UNA NOVA DIRECCIÓ DE TV3,
PER GARANTIR EL FUTUR DELS MITJANS PÚBLICS