dijous, 26 d’octubre del 2023

Nous models de producció: segueix la incògnita / Informatius renovats, d’aquí un any / Mediapro a la nova OTT de 3CAT

 Nous models de producció: continua la incògnita 

Els membres del comitè d’empresa hem tingut una reunió perquè la direcció ens expliqui d’una vegada en què consisteixen els “nous models” de producció. 

A la reunió hi han participat diversos caps de Producció, de Tècnica, de TV3, de Recursos Humans i de Planificació 

Fa anys que s’estan aplicant canvis en les formes de produir continguts: l’adaptació de tecnologies com l’VMIX, desenvolupada per companys de l’empresa; les càmeres PTZ, que també s’utilitzen en alguns platós, s’estan estenent a diferents programes per la necessitat de produir molts continguts, no només televisius i de ràdio, sinó per a les xarxes i per a l’OTT 3Cat. 

Aquests canvis projectats, que ja s’assagen en molts programes, impliquen modificacions en l’organització de la feina i en les condicions de treball i en el rol del personal de platós. Però no només això, també l’adaptació dels formats tradicionals per a les xarxes (Instagram, TikTok...) està portant canvis en la feina i perfils professionals de moltes persones implicades en aquest procés de transformació, del qual no en coneixem ni el model en què s’inspira, ni l’abast, ni els terminis.

En la definició d’aquests nous models i en el desenvolupament del projecte no hi ha hagut participació de la plantilla, tot i que la direcció ha reconegut que el coneixement l’aporten els treballadors. Insistim que la participació dels treballadors en la gestió és una obligació establerta a la Llei de la CCMA, i que l’actual Consell de Govern ha de desenvolupar. 

Finalment, la direcció s’ha compromès a lliurar-nos el projecte dels models de producció en les pròximes 4 setmanes, i ha reconegut que s’hauran de revisar i valorar els llocs de treball que quedin modificats. Per la nostra banda, hem recordat que els canvis de condicions de treball s’han de negociar i pactar amb els representants dels treballadors. No serà possible imposar unilateralment per part de la direcció una nova organització de la feina. Els canvis positius es donen quan hi ha diàleg, col·laboració i participació de tothom que hi està implicat. 

Informatius renovats, d’aquí un any 

La direcció té un pla per als Informatius que consisteix en canvis de format, de platós i tecnologia, i també volen renovar els continguts. Mentre s’adapten les instal·lacions del CEI, els Telenotícies es traslladaran al CPA, i la previsió és tenir els nous TNs a punt per al setembre del 2024. També ens han informat que s’ha creat una comissió d’Informatius i Programes per a aquest temps de transició. 

Mediapro, a la nova OTT de 3Cat 

L’empresa audiovisual Mediapro agrupada en una UTE (Unió Temporal d’Empreses), amb l'empresa francesa de serveis tecnològics Inetum, ha aconseguit la licitació pública per a la gestió de la plataforma de continguts digitals i audiovisuals (OTT) de 3Cat, per 11 milions d’euros.

A més dels diners de la licitació, ens cal saber què més obté Mediapro, d’aquesta concessió. Les dades dels usuaris de l’OTT, i les obligacions de la CCMA com a empresa pública, no són transferibles a tercers, i s’ha d’evitar caure en una dependència que perjudiqui i hipotequi el futur de la plataforma cedida per la Corporació. 

Cal destacar que la nova OTT que es presentarà el dia 30 d’octubre ha estat liderada per gent de la casa i desenvolupada, principalment, amb talent intern, companys i companyes que fa mesos que s'esforcen per aconseguir uns productes nous i de qualitat que puguin competir amb l’àmplia oferta d’altres plataformes.