dijous, 14 d’octubre del 2021

#Judicialapremsa, el cas Albert Garcia.

 El Comitè d’empresa de TV3 s’adhereix al manifest de suport al company fotoperiodista Albert Garcia  i fem una crida a donar suport per xarxes i presencialment el dia 14 d’octubre a les protestes per la repressió contra un treballador de la informació.

 

 

#Judicialapremsa, el cas Albert Garcia.

 

 

#judicialapremsa

Amenaça de presó per fotografiar una acció policial.

El fotoperiodista Albert Garcia va ser detingut el 18 d’octubre de 2019 a la plaça Urquinaona mentre cobria pel diari El País la manifestació arran de la sentència del Procés. La Fiscalia li atribueix dos delictes d’atemptat contra agents de l’autoritat i un delicte lleu de lesions, pels quals li demanen divuit mesos de presó, una pena de multa de quaranta dies i una indemnització. Les imatges enregistrades de la detenció proven que en cap cas va haver-hi agressió, desobediència o obstrucció. Un muntatge policial basat en un relat farcit de falsedats per tal de justificar una detenció injusta, desproporcionada i repressiva. Les entitats sotasignades rebutgem els delictes que se li atribueixen pels quals serà jutjat el pròxim 14 d’octubre i lamentem la complicitat de la Fiscalia, que ha donat crèdit a unes acusacions policials infundades que només se sostenen pel “principi de veracitat” de les autoritats.

El judici a l’Albert Garcia és un #judicialapremsa, a tota la professió, i un atac a la llibertat de premsa. Aquest no és el primer cas en què els cossos de seguretat agredeixen professionals de la informació. Tal com hem denunciat en diverses ocasions, cada vegada són més les traves per garantir el dret a la informació de la ciutadania.

La Comissió Europea acaba de fer pública unes recomanacions als Estats membres després d’observar un augment dels casos d’intimidació a la premsa i proposa garantir la seguretat en protestes i manifestacions i disposar de sistemes d’investigació i enjudiciament efectius i imparcials. Tanmateix, la Federació Europea de Periodistes ha assenyalat en els seus informes l’augment de la violència policial contra periodistes a Espanya i ha reclamat als governs mesures per posar-hi fi. En aquest sentit, les entitats reclamem l’absolució del company Albert Garcia i demanem:

1.– Al ministeri de l’Interior, que desautoritzi la versió policial dels fets contra el fotoperiodista Albert Garcia, reconeixent la seva invenció i que la Fiscalia retiri totes les accions que se li atribueixen, per ser falses.

2.– El respecte de les administracions públiques al dret de la ciutadania a rebre una informació veraç, plural i contrastada, especialment en situacions de conflicte.

3.– La derogació de la Llei Mordassa, que limita els drets i les llibertats civils que s’han de gaudir en democràcia i provoca una gran indefensió als i les professionals de la informació.

Volem expressar el nostre suport al company Albert Garcia, a qui fem arribar tota la nostra solidaritat, i fem una crida a tot el sector del periodisme en particular i a la ciutadania en general a mobilitzar-se en les següents concentracions en la seva defensa, perquè fer-ho és mobilitzar-se per lluitar per dignificar la professió i per garantir el dret a la informació.