divendres, 5 de juliol del 2019

35 HORES: NO HI HA MARXA ENRERE


Funció Pública ha tornat a negar el retorn definitiu a les 35 hores de conveni. En un informe enviat a Recursos Humans al·leguen tres motius inversemblants i que mai fins ara havien esgrimit:

·          Les 35 hores estan sense efecte en la “normativa bàsica general” (?) . Fals.  El nostre Conveni Col·lectiu manté la jornada de 35 hores, suspesa únicament fins que desapareguin els impediments legals establerts el 2012, cosa que succeeix amb la llei de pressupostos de l’Estat del 2018 que permet la recuperació de la jornada per a les Administracions públiques que compleixin amb l’estabilitat pressupostària.

·          La CCMA no compleix la regla de despesa. Error. El pla d'estabilitat pressupostària estableix que són les Administracions públiques, i no les empreses, les que han de complir els objectius fixats. Des del mes de maig ja és públic que a Catalunya es compleixen tots els requisits d'estabilitat pressupostària, regla de despesa i deute.

·          La CCMA enguany ha demanat 16,2 milions de pressupost addicional. Incongruent, no té res a veure amb les 35h. Lògicament, en una situació política de pròrroga pressupostària des del 2017, els pressupostos insuficients s’acumulen any rere any a totes les empreses i àmbits públics de Catalunya. En particular a la CCMA han aparegut problemes com el nou càlcul de l'IVA, el descens dels ingressos publicitaris i la manca de contracte programa, entre altres.

Fem una mica de memòria:

Des de la publicació de la Llei de Pressupostos de l’Estat el juliol del 2018, s’obre el camí per a la recuperació de les 35 hores. A RTVE, els treballadors van tornar a la jornada de 35 hores pocs dies després de la publicació de la Llei, i diverses Comunitats autònomes i Ajuntaments també han anat recuperant la jornada pactada abans de les retallades del 2012.

L’octubre del 2018 els Comitès d’empresa vam arribar a un acord amb la direcció per a la recuperació de les 35 hores, vinculat a compensacions amb hores de Formació, com també es fa en altres àmbits del sector Públic. L’acord és transitori a l’espera de la recuperació de la nostra jornada de conveni sense més condicions.

Des de maig ja és oficial i públic que Catalunya ha assolit l’objectiu de dèficit, regla de despesa i  deute. Per tant ha desaparegut l’únic escull argumentat per Funció Pública en el primer informe que van fer el mes de febrer passat.

Els representants dels treballadors  EXIGIM a Recursos Humans i a la Direcció de la CCMA que compleixi els acords i pactes que signen  i que s’acabi d’una vegada amb la ingerència entorpidora i de bloqueig a què ens sotmet Funció Pública.

S’ha de resoldre immediatament i definitivament l’acord de les 35 hores, i si no és així, plantejarem les mobilitzacions que convingui i les accions jurídiques necessàries per defensar el nostre conveni i la negociació col·lectiva.