dilluns, 26 de febrer del 2018

UNS MITJANS PÚBLICS PER A TOTHOM


Els darrers dies ha transcendit que la CCMA és un dels punts conflictius de les negociacions per formar govern.

Cal esperar com acaba la negociació, però és alarmant que es tracti la CCMA com un instrument a patrimonialitzar des del govern o des dels partits del govern, i no com el que han de ser els mitjans públics d'un país modern i democràtic.

En el marc d'amenaces insistents contra els mitjans de públics, els Comitès d'empresa de TV3 i Catalunya Ràdio estem fent una roda de reunions amb els grups parlamentaris per exposar dos temes urgents que té la CCMA: un és el finançament insuficient pel 2018 i l'altre és la direcció de la Corporació.

Aportació extraordinària pel 2018:


Estem plantejant als grups parlamentaris la necessitat d'una aportació extraordinària pel pressupost de la CCMA del 2018. Els expliquem les xifres del dèficit que coneixem:

Dèficit de 2017: 7,1 milions d'euros que inclouen 4 milions en concepte d'IVA. Per tant el dèficit de 2017 és molt inferior al que s'havia pronosticat.

Previsió de dèficit pel 2018: sobre un pressupost prorrogat amb 231 milions d'euros d'aportació pública, l'estimació d'impacte del nou IVA a final d'any seria -20,4 milions d'euros. Però a més i per primer cop en molt de temps, la direcció redueix les previsions d'ingressos per publicitat, i resta 12 milions per aquest concepte, i també els afegeix al dèficit de 2018. De manera que suma 20,4, + 12 + 7,1, i així s’arriba a l’alarmant xifra de 39,5 milions d'euros menys pel 2018.

És evident que a final de l'any 2018 es podria produir un dèficit important si no arriba una ajuda al pressupost. Les altres radiotelevisions públiques afectades pel nou càlcul de l'IVA estan demanant als seus governs l'aportació necessària.

Totes les formacions polítiques amb què hem parlat fins ara, (C's, Junts x Catalunya, ERC, PSC, PDeCAT, CUP. Aviat ens veurem amb Catalunya en Comú Podem i PP encara no ha respost), entenen el problema de l'IVA sobrevingut i comparteixen la necessitat de resoldre el tema pel finançament de 2018.

En el cas de Catalunya ràdio i la resta d'emissores no hi va haver dèficit el 2017 i l'obligació imposada per la direcció de la Corporació de retallar producció pel valor de dos milions d'euros significaria sacrificar tota la graella de programació d'estiu i perdre la posició en l'espai de radiodifusió en català.

És molt greu que la direcció de la CMA a punt de caducar el seu mandat estigui forçant mesures preventives irreversibles quan se sap que en les negociacions per formar govern a Catalunya també hi ha acord per a una aportació extraordinària pel pressupost de la CCMA. Per això Exigim que s'aturi el pla de desmantellament. Encara es pot frenar el tancament de la corresponsalia de Buenos Aires, mantenir el vincle de TV3 i Catalunya Ràdio amb Amèrica Llatina i evitar l'acomiadament improcedent del company Joan Biosca. 

Renovació del Consell de Govern aplicant els acords de juny de 2017:


Recentment Brauli Duart ha estat designat vicepresident pel Consell de govern de la CCMA i ha assumit les funcions de president evitant el control del Parlament.

El Consell de Govern de la CCMA té tres membres que s'haurien d'haver renovat fa quasi tres anys i el mes de març tots els consellers hauran exhaurit el seu mandat.

En les converses amb els grups parlamentaris els estem reclamant que facin la renovació del Consell de Govern atenent els criteris que per unanimitat van adoptar en diverses mocions i resolucions de la legislatura anterior i en la ponència conjunta per a la reforma de la CCMA: designació dels membres del nou Consell de Govern per àmplies majories parlamentàries, amb criteris de professionalitat i independència de quotes partidistes. Aquesta és la millor fórmula a l'espera de la reforma definitiva de la llei de la CCMA que ha quedat estroncada en dues legislatures seguides.

L’estabilitat de la Corporació exigeix que tots els partits polítics entenguin que els Mitjans Públics de la CCMA s'han de preservar del control governamental, de les batalles partidistes, de les amenaces d'escanyament econòmic i de la intervenció estatal del 155.