dilluns, 31 d’octubre del 2016

Confluència, nou impuls, mateixos interrogants


Divendres passat la direcció de la CCMA va presentar les últimes novetats en el procés de confluència als membres dels comitès d’empresa i consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio. Hi ha hagut un nou gir en la qüestió de l’espai físic, s’ha descartat l’ampliació prevista a la planta baixa del CEI per encabir els treballadors d’informatius de la ràdio, i ara s’aposta per un projecte que passa per donar vida al fins ara abandonat edifici Ponent, a mig fer des del 2009. 

En una primera fase està previst fer la nova instal·lació elèctrica i la reforma completa del  menjador i la cuina en les plantes del soterrani  de l’edifici annex al CEI, i  més endavant l’ampliació de la redacció d’informatius que ocuparia les actuals instal·lacions  més dues plantes del nou edifici.  Aquesta ampliació està pendent del disseny de la nova redacció que els responsables tècnics i d’enginyeria reclamen que estigui pensat abans de maig del 2017 per poder començar les obres.
En un futur també està previst el trasllat del personal de les oficines dels estudis d’Il·lumina/Imagina d’Esplugues, i a la planta alta s’ubicarà la seu del Consell de govern de la CCMA.

Els interrogants no s’esvaeixen
La direcció dóna per assumit el trasllat dels informatius de Catalunya Ràdio, però molts treballadors de la ràdio continuen lamentant la pèrdua de centralitat i proximitat de CR dins de Barcelona. I, tant els treballadors de la ràdio, com els de la tele recelen que la confluència vagi en detriment de la qualitat de la feina.
A més, l’equiparació salarial i laboral entre tots els treballadors de la CCMA, és una condició prèvia plantejada pels comitès d’empresa i els consells professionals, i encara no s’ha tancat la negociació de conveni a Catalunya Ràdio. 

Els fluxos de treball i l’organització de la feina
Com quedaran definits? En el document de la direcció, aquesta qüestió queda en un segon pla, però tornarà a ser la pedra angular de la concepció final d’aquest projecte de confluència. I en aquest sentit, volem remarcar i valorar que cada vegada s’estigui posant més relleu en la importància central dels mitjans digitals dins de la redacció.
No està definida quina serà la futura organització del treball de la redacció integrada, com es coordinaran les seccions i com interrelacionaran els  informatius de 24 hores (324, Catalunya Informació) i les redaccions de programes com el Matí i els Matins .Aquest punt és la pedra de toc de tot el procés. La direcció ens ha dit sempre que es materialitzarà en  un espai d'intercanvi d'idees amb la redacció. Agafem el guant. I amb l’éxigència, l'ofici i la professionalitat que tenim, hi hem de dir la nostra.

Més dubtes sobre la desconnexió de Catalunya Ràdio: quins treballadors de la ràdio aniran a la tele? Només els d’informatius i esports? Es descarta que hi vagin programes i emissores com Catalunya Música o Icat.cat? Com es faria , per posar només un exemple, amb El Matí de Catalunya Ràdio i la seva part informativa? Quants tècnics estaran a Sant Joan Despí i quants a la Diagonal?  
  
Els diners
La incertesa sobre els pressupostos de la CCMA continua planant  sobre tots els projectes. Rehabilitar l’edifici annex al CEI és una decisió encertada per racionalitzar la política d’immobles de la CCMA: es deixaran de pagar costosos lloguers  i s’aprofitarà el patrimoni propi.  Ara bé, no s’ha de descuidar la inversió que toqui fer en l’adaptació tecnològica i per millorar continguts,  per continuar sent mitjans de referència i obrir-nos a nous públics i arribar al conjunt de la ciutadania.


La direcció ha presentat el tercer document sobre la unificació i confluència  i queda clar que es fa un pas més per visualitzar com serà aquest procés. Però continuem reclamant un seguiment detallat, que serveixi per tenir els treballadors informats, així com un diàleg franc, sense sorpreses ni imposicions.