divendres, 30 d’octubre del 2015

VOLEM LES COMPANYES DEL SERVEI DE PREVENCIÓ AMB NOSALTRESText llegit a les concentracions de suport

La Direcció de la CCMA ha fet un nou concurs públic per licitar els serveis de suport de prevenció a l’empresa.

La licitació ha estat guanyada per una nova empresa Preventium (filial d’Adecco) que, des del dia 2 de novembre substituirà l’empresa Consorcio (on ocupa un càrrec directiu Josep M. Espert, excap de seguretat de la CCMA), que fins ara feia aquest servei.

Com a resultat d’aquest concurs, l’empresa Consorcio ha comunicat a les 5 treballadores, que venien fent aquesta feina a TV3 des de fa més de 9 anys, que els hi “mirarà” d’oferir una recol·locació en altres serveis de l’empresa, és a dir una subcontractació en una altra empresa, sense garantia de continuïtat i que comportaria una modificació substancial de condicions de treball (funcions, horari, mobilitat geogràfica). La mateixa empresa reconeix que aquesta recol·locació només garantiria la continuïtat de la feina “en primera instància”.

Segons Consorcio, les altres alternatives eren, en primer lloc, forçar la subrogació, però això va ser bloquejat per la negativa de l’empresa entrant, Preventium, i de la pròpia CCMA. En segon lloc, l’acomiadament directe. La tercera és la que els ofereixen, que es pot qualificar d’acomiadament encobert. L’alternativa a una modificació substancial de condicions de treball, com la que es planteja, és l’acomiadament amb una “indemnització” indecent que, en aquest cas, seria d’uns 5 mesos i mig de sou per a treballadores amb més de 9 anys d’antiguitat.

Per tant, ens trobem, per una via o una altra, davant d’un acomiadament de 5 treballadores que han estat més de 9 anys a TV3 exercint amb plena satisfacció de tothom un treball qualificat, en situacions sovint crítiques, atenent accidents de diversa gravetat de treballadors i públic, amb actuacions molt notables que han salvat la vida de companys nostres en diverses ocasions.

Aquestes treballadores han aportat, des de l’inici i durant aquests nou anys, una formació en prevenció molt especialitzada que ara es perdria per nosaltres i per a l’empresa on fossin eventualment recol·locades, perquè Consorcio no els pot oferir- més que feines de vigilància i en condicions molt pitjors a les actuals.

El Comitè d’Empresa de TV3 no entén perquè, si fa 4 anys, quan Consorcio va substituir “Inspección y Mantenimientova ser possible la subrogació de les treballadores, ara tant TV3 com la nova empresa han negat aquesta via.

La CCMA no va incloure la clàusula de subrogació en el plec de condicions de la licitació, on sí que s’exigien a l’empresa entrant algunes condicions de caràcter social com” la promoció de la igualtat entre dones i homes” o la “utilització prioritària del català en les seves comunicacions”. Estem d’acord en aquestes clàusules, però junt amb això considerem prioritària la continuïtat d’unes treballadores formades dins de la nostra empresa, coneixedores de les instal·lacions i les eines amb què desenvolupar la seva feina, com s’ha demostrat reiteradament amb la seva eficiència professional.

En altres serveis subcontractats, com seguretat, neteja o cafeteries, aquesta subrogació és obligatòria pel Conveni de sector. En aquest cas, Consorcio té un conveni propi que no l’inclou. Però això no pot servir d’excusa. La CCMA ha de ser capdavantera en la responsabilitat social i exigim que la clàusula de subrogació de treballadors figuri en totes les licitacions que impliquin treballadors dins de les nostres instal·lacions.
-    
     Reclamem, per tant, a la direcció de la CCMA i a l’empresa entrant, Preventium, que ofereixin la subrogació i la continuïtat en el seu lloc de treball a les 5 treballadores que considerem companyes nostres i part del col·lectiu de treballadors que fan la seva feina a les instal·lacions de la nostra empresa.

El Comitè d’Empresa de TV3 insta els treballadors i treballadores a mostrar la seva solidaritat amb les companyes amb concentracions a Imagina i a TV3-Sant Joan Despí i a signar un document reclamant la continuïtat de les 5 treballadores.