divendres, 6 de novembre del 2020

Madí-Rahola: ingerències i filtracions

 

            Les gravacions filtrades a alguns mitjans que recullen converses privades entre Pilar Rahola i David Madí posen de manifest, un cop més, el concepte patrimonial que tenen dels mitjans de comunicació públics de Catalunya. Hem denunciat reiteradament les ingerències del poder polític per mirar d'apropiar-se d'espais i d'antena de la nostra televisió. Lamentem el desfici pel control de TV3, deixant de banda el seu caràcter de mitjà públic al servei de la ciutadania.

             Els partits polítics, siguin o no al govern, tenen espais per confrontar les seves idees i propostes. I les formacions amb representació al Parlament tenen també espais per fiscalitzar la gestió i la programació dels mitjans públics.

             Volem recordar que hi ha eines creades per fer infructuosos els intents d'introduir biaix partidista als mitjans de comunicació públics. La llei de reforma de la CCMA, que recupera la majoria qualificada pel nomenament parlamentari dels membres del Consell de Govern, i que estableix concursos públics per nomenar els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, és damunt la taula, aprovada per unanimitat, esperant el consens dels grups parlamentaris per formar un nou consell. De nou, i per enèsima vegada, demanem la renovació del Consell de Govern amb els criteris i l'esperit de la norma.

             Els professionals de la CCMA també hi contribuirem. En el cas dels Serveis Informatius, les redaccions de TV3 i Catalunya Ràdio podran empènyer cap a la professionalització de les direccions d'Informatius a través de la facultat, atribuïda als consells professionals, de convocar referèndums no vinculants sobre la idoneïtat dels nomenaments.

             El Consell Professional d'Informatius i el Comitè d'Empresa de TV3 lamentem també la repetició d'un esquema de filtracions tristament habitual: en el marc d'una causa, la Guàrdia Civil punxa telèfons i enregistra hores de converses privades. Més endavant, fragments de les converses que no tenen res a veure amb la causa són pertinentment empaquetades i filtrades. En aquest cas, presumim, amb vocació de causar perjudicis polítics i sense cap mena d'interès a millorar els mitjans de comunicació públics de Catalunya.

 

Sant Joan Despí

6 de novembre del 2020