dilluns, 28 de setembre del 2015

LES CANDIDATURES A LES ELECCIONS CATALANES PARLEN DE LA CCMA AMB ELS COMITÈS D’EMPRESA


Durant les últimes setmanes els comitès d'empresa de TVC i Catalunya Ràdio hem fet una ronda de trobades amb representants de les diferents candidatures que es presenten a les eleccions catalanes. Vam enviar la proposta de reunió amb el manifest que podeu consultar en aquest enllaç: http://www.comitetv3.cat/2015/09/per-una-tv3-i-catalunya-radio.html 
Ens hem reunit amb Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot, Ciutadans, PSC i la CUP. PP i UDC no han respost a la proposta de reunió.

Hem plantejat als polítics la necessitat de reforma de la llei de la CCMA, la desgovernalització i despartidització dels mitjans públics, -de plena actualitat després del despropòsit dels dictats de la Junta Electoral en aquesta campanya-, i hem reclamat un gran pacte parlamentari per un pressupost suficient i estable per a la CCMA. Igualment, hem recordat  que està pendent l’equiparació salarial dels treballadors de Catalunya Ràdio i hem plantejat els problemes que pot portar el pla de confluència de redaccions, especialment si es du endavant de manera unilateral. En totes les reunions, hem exposat la necessitat de mantenir el sistema de doble finançament: aportació pública i ingressos de publicitat, i hem explicat que els mitjans de la CCMA són més que un mitjà de comunicació, també són la principal indústria audiovisual de Catalunya.

En la primera reunió amb Sergi Sabrià, de Junts pel Sí, ens va dir que, sota el seu punt de vista,  la reforma de la llei de la CCMA  per una corporació amb una direcció professional, haurà d'esperar com a mínim 18 mesos. I que mentrestant, hi podia haver canvis formals o de maneres de fer, però no necessàriament de persones. També va suggerir que es podria recuperar la idea del cànon per finançar la CCMA.  

Amb Lluís Rabell i Marta Ribas, de Catalunya Sí que es Pot, vam coincidir amb la desgovernalització com a condició per resoldre molts dels problemes que tenim al davant: contracte programa, fre a les externalitzacions i confluència de redaccions, i la necessitat d’una programació més plural i oberta al conjunt de la ciutadania.

En la reunió amb Antonio Espinosa, de Ciutadans, vam retreure que en el seu programa electoral s'inclogui la supressió del CAC i la reducció dels mitjans públics de la CCMA. Espinosa va afirmar que el seu programa no vol ser  “dogmàtic” i per la seva banda va reclamar pluralitat i desgovernalització a la Corporació.

Amb el PSC, amb Assumpta Escarp i Manel Fran, vam coincidir en la necessitat de tornar al consens en els òrgans de gestió, i vam plantejar el perill d’externalitzacions previstes al projecte de contracte programa. I també del conflicte que representaria la imposició de projecte de confluència de redaccions sense el consens necessari.

La CUP, representada per diversos membres del seu secretariat nacional, va ser molt receptiva als punts de vista dels comitès i van reiterar el seu compromís amb els mitjans públics i amb els seus treballadors