dijous, 19 d’octubre del 2017

TV3, més necessària que mai; imprescindible



La presidenta de la CCMA, Núria Llorach, ha d’anar a declarar demà davant la Guàrdia Civil per l’emissió de l’anunci de la campanya del referèndum de l’1 d’octubre. Des del Consell Professional li traslladem el nostre suport. El pas de la presidenta de la CCMA per la comandància de la Guàrdia Civil és una mostra de fins a quin punt TV3 s’ha situat en el centre de l’actualitat, un lloc on no hauríem de ser els mitjans de comunicació. Però és evident que, ens agradi o no, hi som. I en bona part, com a resultat d’una campanya dirigida contra la cadena acusant-nos de ser una eina adoctrinadora, atorgant-nos un poder que de cap manera tenim i tractant la ciutadania com si no tingués criteri propi. Aquesta idea fa molta por, pel que amaga al darrere.

Però justament mentre creix aquesta pressió contra TV3, l’audiència s’ha bolcat en la cadena, especialment en els informatius. Les audiències han crescut de forma extraordinària fins a batre rècords, cosa que entenem com un reconeixement a la feina que estem fent. I la raó ens sembla bastant evident. Per saber i entendre què està passant ara mateix a Catalunya, cal mirar TV3. La televisió pública de Catalunya sempre ha sigut necessària, però, en aquests moments transcendentals, ho és més que mai. És imprescindible.

Això ho saben molts dels que ens estan atacant ara. L’objectiu de moltes d’aquestes crítiques és silenciar veus, veus que tindrien molt més difícil fer-se sentir si TV3 no existís. I també amagar imatges que s’han difós molt ràpidament a les xarxes socials però que ha costat molt més veure-les a les pantalles de televisió.

Des del Consell Professional de TVC diem això sense oblidar les crítiques que nosaltres mateixos hem fet repetides vegades. I ho hem fet conscients que, sovint, els nostres judicis de valor han estat utilitzats per alimentar les crítiques d’aquells que no tenen com a objectiu millorar la televisió pública catalana, sinó tot el contrari. Amb aquests, no ens hi trobaran mai.

I aprofitem per recordar el que hem demanat també moltes vegades i que els partits no han fet: per millorar TV3, el que cal és canviar la llei que permet als partits nomenar els membres del Consell de Govern de la CCMA i que no fa necessari el consens per triar els directors dels mitjans.
Però això ho hem dit moltes vegades. Ara, el que volem és reiterar que, amb encerts i amb errors, TV3 és imprescindible.