Pàgines

dimecres, 8 de març del 2017

Dimecres 8 de Març, Dia Internacional de les Dones: a les 12h concentració de cinc minuts a la pedra

8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES


DIMECRES 8 DE MARÇ A LES 12h CONCENTRACIÓ DE 5 MINUTS A LA PEDRA


Us proposem sumar-nos als actes reivindicatius del 8 de març i de la jornada de la Global Women’s Strike contra la violència masclista i les desigualtats entre dones i homes

Aquest 2017 les estadístiques diuen que 18 dones han estat assassinades a Espanya, 6 d’elles Catalunya

Commemorem un nou 8 de Març en un context a Catalunya, a Europa i al món en què continuem tenint com a protagonistes la regressió en drets i llibertats, el patiment de gran part de la població, la pobresa, la desigualtat, la violència masclista i el creixement de les ideologies ultraconservadores i populistes. Una mostra la tenim en la negativa d’acollida de les persones refugiades, moltes d’elles dones i infants, que viuen situacions límit d’injustícies.

A Catalunya les dones són el 52% de la població major de 16 anys, però, en canvi, no arriben a ser la meitat de la població activa i són gairebé el 60% de la inactiva. 1 de cada 4 dones inactives ho és per la necessitat de tenir cura d’infants o d’altres persones dependents. La desregulació de les condicions de treball genera un augment de les desigualtats i de les discriminacions de les dones. A Catalunya augmenta la bretxa salarial entre homes i dones fins al 26%.


Les dones cobren una mitjana de 7.000 € menys a l’any que els homes. Aquesta bretxa existeix per a les dones joves i no minva al llarg de la vida laboral, fins a arribar a uns extrems alarmants pel que fa a les pensions. A la CCMA la bretxa també existeix i és més ampla en les categories mes baixes i en les directives.

La precarietat afecta més les dones en tots els grups d’edat, en tots els sectors, en tot tipus de contractes, especialment els de temps parcial, i en totes les categories. Un 25,9% de les dones amb treball remunerat estan en risc de pobresa, és a dir 1 de cada 4 dones. Les dones joves i les majors de 65 anys són els col·lectius de població que pateixen més privacions materials a Catalunya.

La violència masclista no coneix classes socials, nivells de formació, edat, procedència, condició o opció. El masclisme  és estructural i només amb una intervenció integral i contundent es podrà arribar a eradicar. Aquest any la violència contra les dones ens ha tocat de prop, fa un parell de mesos vam veure amb espant com el primer director de TV3 assassinava la seva companya abans de suïcidar-se.

La igualtat efectiva va avançant, però massa lentament. Després de 10 anys de l’anomenada llei d’Igualtat, que obliga les empreses a introduir mesures d’igualtat, la CCMA encara no tenim un Pla d’Igualtat. L’aplicació de la llei  ha estat minsa: dels 64 articles de la llei catalana d’igualtat aprovada el 2015, el Tribunal Constitucional, arran de la denúncia del PP, ha suspès una part important dels que fan referència a l’àmbit laboral.

PER AIXÒ, CONCENTREM-NOS AQUEST 8 DE MARÇ CONTRA ELS FEMINICIDIS I CONTRA LES DESIGUALTATS LABORALS I SALARIALS PER RAÓ DE GÈNERE